Το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του αέρα SynAir, μαζί με έναν κεντρικό κόμβο SynField X3, εγκαταστάθηκαν με επιτυχία στο αγρόκτημα Καρακούση στην περιοχή της Στυμφαλίας, το οποίο προμηθεύει γάλα το τυροκομείο Στυμφαλίας. Τα συστήματα αυτά βρίσκονται σε επιχειρησιακή  λειτουργία και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον παραγωγό από τον Ιούλιο του 2024.   

Ο κεντρικός κόμβος SynField X3 και το SynAir

Το SynAir παρακολουθεί τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό της φάρμας και επιτρέπει τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Οι μετρούμενες παράμετροι περιλαμβάνουν τα παρακάτω: θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία, βαρομετρική πίεση, διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μικρόσωματίδια (PM 1.0, PM 2.5, PM 4, PM 10), συνολικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), διοξείδιο του αζώτου (NO2), όζον και μονοξείδιο του άνθρακα. Οι μετρήσεις αποστέλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα SynField επιτρέποντας στον εκτροφέα και τα εξουσιοδοτημένα μέρη να ελέγχουν και να επαληθεύουν τις συνθήκες αέρα.

Εικόνα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του SynField που δείχνει τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται από τον εκτροφέα στην Στυμφαλία.
Παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο, μέσα απο την πλατφόρμα του SynField.

Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της καλής διαβίωσης των ζώων είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό που εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως αναφέρεται στη μελέτης περίπτωσης που υλοποιήθηκε από τη Synelixis και τη Στυμφαλία Α.Ε. στο πλαίσια του έργου FAIRCHAIN EU H2020 και επαληθεύτηκε από σχετική έρευνα καταναλωτών. Η καλή διαβίωση των ζώων μπορεί να ποσοτικοποιηθεί μέσω του υπολογισμού του δείκτη υγρασίας θερμοκρασίας (THI) που διαμορφώνεται ανά είδος ζώου[1]. Οι υπολογισμένες τιμές κλιμακώνονται για να υποδείξουν καλές, μέτριες (ήπιο στρες) και κακές συνθήκες (έντονο στρες).[2]

Το επαγγελματικό σύστημα ελέγχου ποιότητας του αέρα SynAir έχει αποδειχθεί χρήσιμο τόσο για τον άνθρωπο (κατοίκους) όσο και για τα ζώα, στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών στην περιοχή της Κορινθίας στην Πελοπόννησο (τέλη Σεπτεμβρίου 2024). Αν και η πυρκαγιά δεν είχε φτάσει στην περιοχή της Στυμφαλίας, ο καπνός επηρέασε έμμεσα τις εγκαταστάσεις. Όπως απεικονίζεται στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης, η συγκέντρωση μικρό σωματιδίων PM1 είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου (30/09-01/10).

Εκείνη την εποχή, ο εκτρωφέας – παραγωγός μπορούσε εύκολα να έχει μια ποσοτικοποιημένη εκτίμηση των σωματιδίων (PM1, δηλαδή σωματίδια μεγέθους <1 μm), και να δράσει κατάλληλα εφόσον αυτό χρειαζόταν. Μετά το πέρας της πυρκαγιάς, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς τόσο ανθρώπων όσο και ζώων στην περιοχή.  

Η συγκέντρωση PM1 αυξάνεται καθώς ο καπνός έχει αυξηθεί.
Αύξηση της συγκέντρωσης PM1 κατά τις ημέρες της πυρκαγιάς.
Μετά το πέρας της πυρκαγιάς, όλα έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο.  

[1] A. Srivastava, P. Y. (2021). Appropriate THI model and its threshold for goats in semi-arid regions of India. Journal of Thermal Biology. doi:https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2021.102845.

[2] Bhateshwar, V. &. (2022). Heat Stress Responses in Small Ruminants under Arid and Semi-arid Regions of Western India: A Review. Agricultural Reviews. doi:10.18805/ag.R-2393