Το καλαμπόκι (ή αραβόσιτος) είναι μία από το πιο αγαπημένες τροφές παγκοσμίως. Μερικά από τα φαγητά που βασίζονται σε αυτό είναι το ψητό καλαμπόκι, τα ποπ-κορν, οι τορτίγιες καθώς και πολλά φαγητά και γλυκά που χρησιμοποιούν αλεύρι από αυτό. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Αν και ανήκει στα σιτηρά δεν έχει γλουτένη και επομένως αποτελεί υποκατάστατο για όσα τρόφιμα την περιέχουν. Το παρόν άρθρο μεταφέρει λίγες συμβουλές σχετικά με την άρδευση του φυτού και την αντιμετώπιση του πιο επικίνδυνου εντόμου για το καλαμπόκι, τη Διαβρώτικα.

Γενικά για την καλλιέργεια καλαμποκιού

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού απαιτεί έδαφος µέσης σύστασης (πηλώδες ή ιλυοπηλώδες), βαθύ, με καλή στράγγιση και εύρος pH 6 - 6,8.  Τα φυτά πρέπει να σπέρνονται στη σειρά σε απόσταση 30 με 40 εκατοστά. Η απόσταση των γραμμών θα πρέπει να είναι από 50 έως 100 εκατοστά. Καταλληλότερη εποχή για σπορά στο βόρειο ημισφαίριο είναι ο Απρίλιος – Μάιος. Συνήθως τα καλαμπόκια ωριμάζουν 2,5 με 3,5 μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, όταν  η ανθοταξία είναι σκληρή και γεμάτη σπόρους και τα φύλλα που την περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

Άρδευση

Το πότισμα του καλαμποκιού πρέπει να είναι τακτικό και με μεγάλες ποσότητες νερού. Οι απαιτήσεις σε νερό κυμαίνονται από 440 με 800 λίτρα νερού ανά στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο. Σύμφωνα με γεωπονικές έρευνες με τη στάγδην άρδευση η σπατάλη νερού μειώνεται σημαντικά.

Έντομο Διαβρώτικα - πρόληψη και αντιμετώπιση

Ο μεγαλύτερος εχθρός του καλαμποκιού είναι το έντομο Διαβρώτικα. Το έντομο αυτό προκαλεί ζημιά στη ρίζα με αποτέλεσμα τα φυτά να πέφτουν. Συγκεκριμένα οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται την άνοιξη, τρέφονται και αναπτύσσονται στις ρίζες του καλαμποκιού. Έπειτα τα ενήλικα άτομα προσβάλουν τους στύλους και τις ανθοταξίες.  Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ζημιάς στις ρίζες είναι η αλλαγή καλλιέργειας την επόμενη χρονιά. Σε περίπτωση προσβολής, η επάρκεια αρδευτικού νερού είναι απαραίτητη ώστε να αναπληρώνεται η ζημία που έχει προκληθεί στις προσβεβλημένες ρίζες και στύλους. Μπορεί να γίνει  εφαρμογή εγκεκριμένου εντομοκτόνου σε κοκκώδη μορφή στο έδαφος κατά τη σπορά και συχνή εφαρμογή εντομοκτόνου με ψεκασμό  φυλλώματος εναντίον των ενηλίκων.