Η πορτοκαλιά αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες στην Ελλάδα με αρκετές ποικιλίες που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους από άποψη μορφολογίας, γλυκύτητας, οξύτητας, περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και χρονικού σημείου ωρίμανσης: α) Βαλέντσια ( ωρίμανση τέλος άνοιξης), β) Ναβελίνα (ωρίμανση Νοέμβριος - Δεκέμβριος), γ) Νιουχόλ (ωρίμανση Νοέμβριος - Δεκέμβριος), δ) Ναβελέιτ (ωρίμανση Απρίλιος - Μάιος), ε) Σαλουστιάνα (ωρίμανση Ιανουάριος - Μάρτιος), ε) Μόρο και Ταρόκο της κοκκινόχρωμης κατηγορίας των σαγκουινιών.
Η πορτοκαλιά χρειάζεται αμμοαργιλλώδες έδαφος πλούσιο σε ασβέστιο για να ευδοκιμήσει και παράγει πιο πολύ σε ήπιες δροσερές συνθήκες. Συνήθως χρειάζεται ηλιόλουστες και θερμές περιοχές για να δώσει ποιοτικούς καρπούς. ακραίες συνθήκες όπως χιόνι, δυνατοί άνεμοι και χαλάζι προκαλούν μείωση της παραγόμενης ποσότητας και της ποιότητα των καρπών της πορτοκαλιάς. Ακολουθούν μερικές γενικές οδηγίες όσον αφορά την άρδευση, τη λίπανση και το κλάδεμα της πορτοκαλιάς.
Άρδευση
Η πορτοκαλιά πρέπει να ποτίζεται συχνά για να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική υγρασία εδάφους στο ριζικό της σύστημα. Ειδικά το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικό πότισμα κάθε 2 – 3 μέρες, ενώ κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο αρκεί μία φορά τη βδομάδα. Η ποσότητα της άρδευσης κάθε φορά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία των δέντρων και οι καιρικές συνθήκες. Τα νεαρά δένδρα χρειάζονται πιο εντατική άρδευση προκειμένου να αναπτυχθεί
ικανοποιητικά το ριζικό τους σύστημα. η στάγδην άρδευση θεωρείται το καλύτερο σύστημα.
Λίπανση
Η πορτοκαλιά για να έχει υψηλή παραγωγή χρειάζεται λίπανση τρεις φορές το χρόνο. Μία στις αρχές της άνοιξης, μία στις αρχές καλοκαιριού και μία το φθινόπωρο. Συνιστάται η χρήση βιολογικού λιπάσματος που είναι πλήρες σε μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία σιδήρου και ψευδαργύρου. Γενικά, 1 – 1,5 κιλό λίπασμα σε κάθε λίπανση αρκεί για πορτοκαλιές είκοσι ετών.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση της καρποφορίας και εξαρτάται από την ποικιλία του φυτού και το μικρόκλιμα. Σκοπός του κλαδέματος είναι διευκολυνθεί η διέλευση του φωτός και του αέρα στο εσωτερικό του δένδρου και για αυτό χρειάζεται κλάδεμα των εσωτερικών μικρών κλαδιών που δεν έχουν καρπούς. Ένας άλλος σκοπός του κλαδέματος είναι να αφαιρεθούν κλαδιά με ασθενικούς καρπούς ώστε να μεγαλώσουν δυνατότερα κλαδιά. συνήθως τα εξωτερικά κλαδιά είναι αυτά που φέρουν ασθενικούς καρπούς.
Πηγή: www.mistikakipou.gr, 8 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς